Zabbix monitoring in the cloud

Begin met monitoren, het is eenvoudiger dan u denkt.

Plesk

Wat is Zabbix?

Zabbix is een open source gedistribueerde monitoringoplossing op enterpriseniveau die is ontworpen om de prestaties en beschikbaarheid van netwerkservers, apparaten, services en andere IT-bronnen te bewaken en te volgen. Zabbix is een alles-in-één monitoringoplossing waarmee gebruikers informatie die zij van de IT-infrastructuur hebben ontvangen, kunnen verzamelen, opslaan, beheren en analyseren, op het scherm kunnen weergeven en per e-mail, sms of Jabber kunnen waarschuwen wanneer drempels worden bereikt.

Zabbix stelt beheerders in staat om binnen een korte tijd server- en apparaatproblemen te herkennen en vermindert daardoor de systeemuitval en het risico op systeemstoringen. De monitoringoplossing wordt actief gebruikt door het MKB en grote ondernemingen in alle sectoren en bijna in elk land van de wereld.

Zabbix dashboard dark
Zabbix gratis uitproberen?

Zabbix kan worden ingezet voor agent-based en agentless monitoring. Agenten worden geïnstalleerd op IT-componenten om de prestaties te controleren en gegevens te verzamelen. De agent rapporteert vervolgens terug naar een gecentraliseerde Zabbix-beheerserver.

Die informatie wordt opgenomen in rapporten of visueel gepresenteerd in de Zabbix grafische gebruikersinterface (GUI). Als er problemen zijn met wat er wordt gecontroleerd, stuurt Zabbix een melding of waarschuwing naar de gebruiker. Agentless monitoring bereikt hetzelfde type monitoring door bestaande bronnen in een systeem of apparaat te gebruiken om een agent te emuleren.

Met de webgebaseerde GUI van Zabbix kunnen gebruikers hun IT-omgeving bekijken via aanpasbare dashboards op basis van widgets, grafieken, netwerkkaarten, diavoorstellingen en rapporten. Een gebruiker kan bijvoorbeeld een rapport aanpassen om metrieken weer te geven die zijn gekoppeld aan zowel Service Level Agreements (SLA’s) als Key Performance Indicators (KPI’s) voor CPU-belastingen.

Zabbix werkt via drie opties voor de ontdekkingsmodus:

  • Netwerkdetectie scant periodiek een IT-omgeving en legt het type, IP-adres, status, uptime en downtime van een apparaat vast.
  • Detectie op laag niveau maakt automatisch items, triggers en grafieken aan op basis van het gedetecteerde apparaat. Detectie op laag niveau kan metrieken creëren van Simple Network Management Protocol (SNMP)-object-ID’s, Windows-services, Open Database Connectivity (ODBC) Structured Query Language (SQL)-query’s, netwerkinterfaces en meer.
  • Automatische detectie begint automatisch met het bewaken van elk ontdekt apparaat met behulp van een Zabbix-agent.
    Met Zabbix gedistribueerde monitoring verzamelen op afstand uitgevoerde scripts gegevens van meerdere apparaten op gedistribueerde locaties en combineren die gegevens in één dashboard of rapport, zoals serverbeschikbaarheid in het hele land.