IT-beheer

Ontwerp en bouw van infrastructuren die de groei van uw bedrijf stimuleren: geschikt voor vandaag en aanpasbaar aan morgen.

Intro

Het grootste verschil

Laten we gelijk de eerste termen verduidelijken. On-premise servers zijn feitelijk niets anders dan lokale servers. Het opslaan van bedrijfsgegevens op lokale servers gebeurt al erg lang. Waarschijnlijk ben je er zelf ook bekend mee. Toch stappen steeds meer bedrijven over op ‘de cloud’; het opslaan van bedrijfsgegevens gebeurt dan niet meer lokaal maar online. Toch twijfelen bedrijven ook om over te stappen. Het is een beetje onbekend terrein, en het gaat natuurlijk om belangrijke bedrijfsgegevens die je niet wilt verliezen. Maar als je het aspect veiligheid het belangrijkst vindt, is een cloud oplossing zo slecht nog niet.

Veiligheid en prijs

Er zijn diverse aspecten die een rol spelen bij het kiezen van de juiste server oplossing. Continuïteit is vanzelfsprekend, daarnaast zijn veiligheid en kosten toch wel de twee belangrijkste. Je wilt immers dat jouw bedrijfsgegevens veilig worden opgeslagen tegen de laagst mogelijke kosten. Daarom gaan we uitgebreid uitleggen wat on-premise servers en cloud servers zijn, wat de voor- en nadelen zijn en welke bedrijven het best kunnen kiezen voor welke oplossing.

On-premise servers

Door gebruik te maken van een cloud server sla je data op in een online opslagruimte. Je bent hierdoor in staat om overal ter wereld te werken zolang er een goede internetverbinding is.

Voordelen
Je bent niet afhankelijk van de snelheid van internet.
Servers in eigen beheer met data dichtbij.
Je hebt immers zelf toegang tot de server en bent niet afhankelijk van een partij op afstand.
Wanneer jouw werkplek ook lokaal is, is de lijn naar de server korten en kun je dus sneller werken.
Nadelen
Tragere verbinding dan een cloudserver als men van thuis of van op een externe locatie werkt.
Geen optimale veiligheid met pijnpunten zoals geen datacenter voorzieningen zoals noodstroomvoorzieningen, (dubbele) koeling, inbraakpreventie en toegangscontrole.
Geen snelle failovers of high availability beschikbaar om foutloos om te schakelen bij een storing.
De on-permise oplossing is minder schaalbaar dan een cloud-oplossing.

Cloud servers

Een on-premise server is een lokale server. Het grootste voordeel is daardoor dat je sneller grote bestanden kunt oproepen en je hier geen goede internetverbinding voor nodig hebt. Je bent dus minder afhankelijk van internet.

Voordelen
Het grote voordeel van een cloud oplossing is dat het heel schaalbaar is.
en ander groot voordeel is dat een cloud oplossing altijd up-to-date is en dat je informatie vanaf elke plaats kunt oproepen.
Diverse updates zoals beveiligingsupdates worden, wanneer je een goede partij kiest, direct doorgevoerd waardoor je hier geen omkijken meer naar hebt.
U hoeft zelf geen rekening te houden met hardware storingen, elektriciteitsproblemen of fysieke beveiliging.
Nadelen
Het is belangrijk om een leverancier met een goed cloud-platform te kiezen om de kwaliteit te waarborgen.
In sommige situaties is een cloud omgeving niet realistisch.
U betaalt een maandelijkse som zonder eigenaar te worden van enige hardware.
Er is nog steeds onderhoud nodig zoals patches en updates, al zal dit minder zijn dan met een on-premise server.

De juiste IT oplossing voor jouw bedrijf

Het is natuurlijk moeilijk samen te vatten wat de mogelijkheden van de on-permise server en cloud server zijn. Je zou ze zelfs nog kunnen combineren. Zo heb je een stuk flexibiliteit van de cloud server en een stuk zekerheid van de on-permise server. Dit wordt ook wel de hybride oplossing genoemd.

Of je kiest voor een cloud omgeving met een lokale mirror, of andersom. De mogelijkheden zijn eindeloos. Elke onderneming is uniek waardoor er altijd een stukje maatwerk bij komt kijken. Wil je met ons sparren over de juiste oplossing voor jouw onderneming? Neem dan contact met ons op.