Uw domeinnaam op het wereldwijde web

Een domeinnaam geeft uw bedrijf direct geloofwaardigheid en plaatst u op dezelfde online marktplaats als uw grootste concurrenten. Het zegt dat u het meent en helpt online shoppers en klanten u te zien als een vooruitstrevend bedrijf dat gemakkelijk online toegankelijk is.

Plesk

Het belang van uw eigen professionele domeinnaam.

Het juiste domein zal uw merk opbouwen door een sterk imago voor uw bedrijf te creëren, en het kan het verschil betekenen tussen het vestigen van een levendige online aanwezigheid en verdwalen in cyberspace. Als u uw site publiceert via een internetprovider (ISP), kan uw webadres eindigen als ISP.com/LuxeAutoVerhuur (niet erg professioneel), in vergelijking met LuxeAutoVerhuur.com. Zie u het verschil? Uw klanten zullen dat ook doen.

Het belang van een goede domeinnaam
Een domeinnaam voegt geloofwaardigheid toe aan uw bedrijf

Het hebben van een eigen domeinnaam geeft je bedrijf een professionele uitstraling. Als u uw site publiceert via een ISP of een gratis webhostingsite, krijgt u een URL zoals www.uwprovider.be/uwbedrijf. Dit generieke adres wekt geen vertrouwen bij een klant zoals een www.uwbedrijf.com domeinnaam doet.

Aangezien er een aantal minder dan gerenommeerde sites op internet zijn, wilt u doen wat u kunt om te bewijzen dat uw kleine bedrijf een bedrijf is dat klanten kunnen vertrouwen en dat hun geld verdient. Als u niet bereid bent om het geld te betalen om een geschikte domeinnaam te registreren, waarom zouden consumenten dan denken dat u enige moeite zou doen om waardevolle producten of diensten te creëren?

Uw eigen domeinnaam: Hoe begin je eraan?

Een eigen website maken is een beetje als een huis bouwen. Je hebt een stukje grond nodig (de hosting
), een adres (de domeinnaam) en een hoop bouwmaterialen om je huis te bouwen (de content). Hoe je vandaag nog aan de slag gaat, vertellen we je in drie stappen.

Stap 1: Claim je domeinnaam

In tegenstelling tot het adres van je huis kies je het adres van je website volledig zelf. Het adres van een website noemen we de domeinnaam. Die domeinnaam kan eindigen op .be, .vlaanderen, .com of één van de vele nieuwe extensies zoals .guru, .news, .club, .xyz.

Heb je al een webadres in gedachten? Hier kan je checken of jouw domeinnaam nog vrij is en meteen je adres claimen. Ook al zit je idee nog in een prille fase, dan heb je toch alvast je online plek gereserveerd. Je bent niet verplicht om onmiddellijk een website te bouwen op het moment van de registratie van je domeinnaam.

Stap 2: Regel de hosting

Wie zelf een website wil maken, moet ook aan hosting denken. Dit is het beschikbaar maken van bestanden voor het internet. Hiervoor heb je ruimte op een server
nodig, want dat is waar jouw bestanden zullen staan.

Je kan kiezen voor gratis hosting (met beperkte mogelijkheden) of voor betalende hosting. Er zijn heel veel verschillende aanbieders van serverruimte. Bang om het overzicht te verliezen? Talistech helpt je verder.

Stap 3: Upload je content

Een eigen website maken zonder inhoud stelt natuurlijk niet veel voor. Daarom heb je ook content nodig. Dat kunnen entertainende en interessante blogposts, handige instructievideo’s of alleszeggende infografieken zijn. Er bestaan verschillende systemen om je inhoud op je website te krijgen:

Veel hostingbedrijven bieden een zelfbouwpakket aan. Met klikken en verslepen kan je gemakkelijk zelf een website maken, die bestaat uit de aangereikte bouwmodules.
Bij een Content Management Systeem (CMS) bepaal je de lay-out van je website aan de hand van enkele bestaande thema’s. Met add-on modules voeg je bepaalde functies toe zoals het verzenden van een nieuwsbrief. En hop: je site is klaar. Nieuwe content voeg je toe via gebruiksvriendelijke invulformulieren.

Een van de meest gebruikte CMS voor eenvoudige websites is WordPress. Hier maak je een gratis website aan, met je domeinnaam aan gekoppeld.
Je hostingprovider kan ook tegen betaling een CMS installeren op de serverruimte die je huurt. Dit noemen we CMS-hosting. CMS-hosting is aangewezen voor complexere websites, die meer rekenkracht nodig hebben of een of meerdere databases tellen. Vaak gebruikte CMS-hosting zijn:

  • WordPress: gehoste WordPress geeft totale vrijheid van handelen en ook de mogelijkheid om reclame op uw website te plaatsen.
  • Drupal en Joomla: deze CMS worden onder andere gebruikt door organisaties die met verschillende soorten gebruikers werken.
  • Magento: start je webwinkel heel simpel op met dit kant-en-klare e-commerce systeem.

Heb je specifieke vragen of eisen? Dan doe je beter een beroep op een webontwikkelaar of webagentschap voor een website op maat. Zij richten voor jou een uniek CMS in, aangepast aan je noden, of bouwen zelf een website volledig uit.

Conclusie

Voor elk bedrijf, klein of groot, met simpele of complexe vereisten, met een beperkt of groot budget is een eigen website maken de ideale manier om je online aanwezigheid te versterken.

Bijkomend voordeel: een domeinnaam laat je toe een persoonlijk en geloofwaardig e-mailadres te creëren. Een e-mail versturen vanuit luc@callensloodgieterij.be komt professioneler over dan wanneer je luccallensloodgieterij@hotmail.com gebruikt

Aan de slag dus! Maar check eerst en vooral of het webadres voor je website nog vrij is via onze handige tool.

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?